Solar Decathlon 2020: Celcius

Tessa Spek May 20, 2021
688 keer bekeken

Onze challenges

Bij De Innovatiewerkplaats wordt er door middel van een challenge gewerkt aan een project voor het gezond, duurzaam en veilig wonen. Door de langer durende samenwerkingsverbanden tussen De Innovatiewerkplaats en de opdrachtgevende bedrijven en instellingen, krijgen innovatieve ideeën en concepten van studenten een vervolg. Het wordt vaak doorontwikkeld in nieuwe challenges en uiteindelijk daadwerkelijk geïmplementeerd.

Sinds oktober 2018 werkte studententeam Celcius HU aan de volgende inzending voor de Solar Decathlon Challenge in Washington in 2020. Team Celcius beloofde een aantrekkelijk, circulair, zelfvoorzienend en betaalbaar huis te ontwerpen dat de bouwsector versteld doet staan.

Celcius was ontstaan in augustus 2018 na de inschrijving voor de US Department of Energy Solar Decathlon Build Challenge 2020. Een groep studenten van verschillende opleidingen aan de Hogeschool Utrecht keek naar de huizenmarkt crisis in Nederland en voelde zich gedreven om een oplossing daarvoor te vinden. Team Celcius wilde een duurzaam huis bouwen dat voor iedereen (financieel) toegankelijk was. Gesteund door de hogeschool, door betrokken partnerbedrijven en zelfs door studenten van andere onderwijsinstellingen werd er gewerkt aan deze uitdaging.

Het Celcius house heeft ondertussen een paar prijzen in de wacht gesleept bij de wedstrijd Energy Solar Decathlon Build Challenge 2020. De eerste prijs voor ‘Engineering’ kwam doordat de jury erg overtuigd was van de modulaire opzet, de eenvoudige en snelle bouw van het huis en de zeer kleine ecologische voetafdruk die het heeft. Door het modulaire design sleepten zij ook de tweede prijs binnen in de categorie ‘Architecture’. De derde prijs voor ‘Operations’, kregen zij voor de effectiviteit van en efficiëntie in het gebruik. Het heeft uitstekende besparende technologieën en het huis maakt in het gebruik haar duurzaamheidsbeloftes waar.

Het Celcius-huis staat inmiddels in het Amersfoortse Hoefkwartier. Het huis beoogd een werkplaats te worden voor het testen van nieuwe, duurzame technologieën en om uitdagende studieprojecten op het gebied van smart sustainable cities uit te voeren. Het is de intentie hier de wijkbewoners bij te betrekken en de wijk zo een ‘duurzaam gezicht’ te geven.


Het doel:

Het doel was om een duurzaam, zelfvoorzienend en vooral innovatief huis te ontwikkelen in een multidisciplinaire omgeving. Team Celcius wilde een duurzaam huis bouwen dat voor iedereen (financieel) toegankelijk is. Het huis staat voor verduurzaming en betaalbaarheid binnen de woon- en bouwsector en gelooft dat de toekomst van wonen en bouwen nauw verbonden staat met modulariteit.

 

Dat stukje uitdaging naast de opleiding en het toepassen van kennis in de praktijk. Dat is een van de hoofdredenen dat ik überhaupt meedoe.

 

- Student Jelle

Hoe werken wij:

Vanaf 2018 zijn een groep studenten van verschillende opleidingen aan de Hogeschool Utrecht, met als doel om een duurzaam, zelfvoorzienend en vooral innovatief huis te ontwikkelen in een multidisciplinaire omgeving. In de loop van de tijd zijn er heel veel disciplines en verschillende partijen samengekomen, waaronder veel studenten en coaches van de Hogeschool Utrecht, betrokken partnerbedrijven en zelfs studenten van andere onderwijsinstellingen. Binnen een team zijn ze over de grenzen van hun eigen vakgebieden heen gaan kijken en hebben ze eindgebruikers meegenomen in het ontwikkelen van het concept, wat geleid heeft tot het Celciushuis.


Ben jij als student enthousiast geworden en wil je meedoen aan een van onze challenges? Schrijf je dan hier in!

Klik hier

Images

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings