Groene schoolpleinen

Tessa Spek May 20, 2021
672 keer bekeken

De Toolkit Groene Schoolpleinen is het eindresultaat van de challenge waarin 33 studenten van 10 opleidingen samenwerkten met de Utrechtse Vastgoed Organisatie. De samenwerking had als doel om scholen te ondersteunen in de vergroening van hun schoolpleinen.

De Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO) heeft de ambitie de komende 10 jaar schoolpleinen te verduurzamen en multifunctioneel maken. Zo wordt bewegen bij kinderen gestimuleerd en dragen schoolpleinen bij aan biodiversiteit en klimaatadaptie. De kwaliteit van openbare ruimtes wordt hiermee vergroot. Met deze challenge wordt er bijgedragen aan een socialer, gezonder, en duurzamere stad.

Ieder semester kent zijn eigen challenge. In september 2019 zijn studenten al gestart met de eerste verkenning voor deze challenges. Je stapt dus in op een ‘rijdende trein’. Er wordt verder gewerkt aan dat wat er al ligt. Hier wordt dieper op ingegaan en uiteindelijk wordt er gebouwd aan een krachtig en overtuigend antwoord over deze grote uitdaging van de gemeente. De ambitie is om de komende jaren door te gaan – totdat alle 150 scholen in de gemeente Utrecht vergroend zijn!


Het doel:

Scholen in de gemeente Utrecht helpen om hun schoolpleinen te verduurzamen en multifunctioneel te maken. Schoolpleinen die kinderen uitdagen om te bewegen en de natuur dichterbij brengen. Daarnaast dragen ze bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie (denk aan wateropvang). Door kinderen, ouders én de buurt te betrekken bij de inrichting van een schoolplein, krijgt een schoolplein hiermee ook een buurtfunctie.

 

 

Leren op professioneel niveau om met partners te overleggen, te onderhandelen en te communiceren. Qua kennis heb ik veel geleerd over duurzaamheid en bouw.

 

- Student Sarah

Hoe werken we:

In een team wordt er interdisciplinair samengewerkt voor één (pilot)school. Na een inspirerende en informatieve kick-off worden de teams samengesteld en gaan de teams aan de slag. Het Innovatie-team en de begeleidende docenten van de studenten ondersteunen samen de teams in dit proces en in hun samenwerking. De Innovatiewerkplaats organiseert deze challenge, regelt specifieke inhoudelijke expertise, organiseert een workshop en tussentijdse ‘pressurecookers’, waarin alle expertises en stakeholders samenkomen. Aan het einde van het semester presenteren alle teams hun concepten aan een ‘jury’ van stakeholders, zoals de UVO en betrokken scholen. Er is een (digitale) werkruimte beschikbaar om samen te werken en ook zullen de teams veel de wijk ingaan. Binnen het team wordt er veel ruimte gegeven en wordt er zelfstandig gewerkt met de probleemeigenaar en de adviseurs voor de gemeente.


Wat is er al opgeleverd:

In teams hebben de studenten kennis gegenereerd over de meerwaarde van groene schoolpleinen en een toolkit opgeleverd vol met tools en activiteiten. Zij werkten mede samen met de Utrechtse Vastgoed Organisatie, de directeuren van twee pilotscholen in de gemeente Utrecht en een challengecoach vanuit De Innovatiewerkplaats.

De toolkit die de studenten gezamenlijk ontwikkelden bevat onder andere:

  • De onderbouwing van de meerwaarde van een groen schoolplein op de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen.
  • De tools en werkvormen om kinderen, ouders en buurtbewoners te betrekken in het traject van herontwerp tot aanleg en gebruik.
  • Een subsidiewijzer en checklist op basis van de Sustainable Development Goals.
  • Concepten voor de communicatie vanuit gemeente richting schooldirecties en vanuit scholen richting betrokkenen rondom hun school.

Ben jij als student enthousiast geworden en wil je meedoen aan een van onze challenges? Schrijf je dan hier in!

Klik hier

Images

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings