Opschaalbare energieneutrale innovatie

104 keer bekeken

De opgave voor de bestaande bouw is groot. Met de groeibehoefte van de woningvoorraad en de huidige nieuwbouwcapaciteit in het achterhoofd wordt duidelijk dat 90-95% van de gebouwen die er vandaag de dag staan, er in 2050 nog steeds staan.

De kwaliteit van die gebouwen moet dan van dusdanige aard zijn dat er wordt voldaan aan de eisen van dat moment, zowel economisch, functioneel als technisch. Op basis van hedendaagse ontwikkelingen kunnen we nu al stellen dat de huidige gebouwen aanpassingen behoeven onder meer op het vlak van gebruik, betaalbaarheid en duurzaamheid. Renovatie is daarmee een opgave die groter is dan nieuwbouw. Het is bovendien een werkterrein waar een veelheid aan disciplines bij elkaar komen. In de besluitvorming geeft dit veel variabelen die van belang zijn. Om tot opschaling van Duurzaam Renoveren te komen is meer begrip van die variabelen nodig, zodat opschaling op de juiste plek wordt geïnitieerd.

Daarbij gaat het met name om nieuwe innovatiemodellen en samenwerkingen in de keten van de bouwindustrie, bij de ontwerpende ingenieur en bij bedrijven die producten en diensten leveren op het gebied van duurzame energie.

Link naar lecoraatpagina: Lees meer

Haico van Nunen

Dr. Ir. Haico van Nunen is lector Duurzame Renovatie bij Kenniscentrum Duurzame HavenStad van Hogeschool Rotterdam. Hij studeerde bouwkunde (1994-1999) aan de Technische Universiteit Eindhoven en promoveerde daar in 2010 op het proefschrift ‘Assessment of sustainability of flexible building’. Hierin staan de noodzakelijke ingrepen in de woning, in relatie tot de milieubelasting van het wonen centraal. De werkzaamheden aan het lectoraat worden gecombineerd uitgevoerd met zijn functie als adviseur bij BouwhulpGroep. De werkzaamheden daar strekken zich uit van strategisch advies op portfolioniveau, tot ontwikkeling en onderzoek op vlak van duurzame renovatie en alles wat zich daar tussenin beweegt.

Link naar lector
Lees meer

Email
h.van.nunen@hr.nl

 

 

 

  • Bestaande bouw en renovatiemotivatie
  • Innovatieproces (bim, lean & ketenintegratie)
  • Digitalisering in de bouw

 

  • Zonne- en windenergie toepassen
Sociaal-Economisch →

 

 

 

Hogeschool Rotterdam

Twitter

Op de kaart

 

 

 

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief   

 

Bezoekadres
Padualaan 99
3584 CH Utrecht
smartsustainablecities@hu.nl

Volg ons ook op:

 
Cookie-instellingen