Project Inside Out: PowerNest maakt hoogbouw energieneutraal

April 13, 2018 1154 keer bekeken

Tienlaagse hoogbouw zou energieneutraal moeten kunnen worden met windturbines onder een plat dak met zonnepanelen. Na testen met een proefversie in het kader van het project Inside Out staat PowerNest 2.0 nu klaar voor de eerste projecten.

PowerNest is een 4,8 meter hoge unit die windenergie en zonnepanelen met elkaar combineert. Dat is gunstig mede omdat het Nederlandse weerbeeld een behoorlijke afwisseling laat zien van wind en zon, zeker gedurende het jaar. Daardoor blijft de totale opbrengst over het hele jaar redelijk stabiel en wordt op termijn ook opslag van energie – en daarmee netonafhankelijkheid ­– een haalbare kaart.

Windrichtingafhankelijk
De open stalen unit wordt op de rand van het dak van een flat geplaatst en helt aan de bovenzijde zelfs een meter daaroverheen. De voorkant is voorzien van lamellen die de wind geleiden, zodat de bolvormige turbine in het PowerNest maximale windvang heeft. Ze maken door hun constructie gebruik van het venturi-effect door de wind die tegen de gevel omhoog blaast optimaal te geleiden. Het betekent wel dat de PowerNest windrichtingafhankelijk is. Bij voorkeur worden ze dan ook geplaatst op een flat met een lange gevel richting het zuidwesten. Daarmee kan de wind tussen zuid en west worden gevangen. Andere windrichtingen doen door de open constructie wel enigszins mee, maar worden vooraf niet meegerekend in de te verwachten opbrengsten.

Zonnepanelen
De bolvormige windturbine heeft een nominaal vermogen van 3.000 watt. De unit neemt enerzijds dakoppervlak weg, maar heeft zelf ook een dak. Daarop liggen zonnepanelen (295 wattpiek per paneel), met een afschot van 8 graden. Die hellingshoek is gunstig voor de aerodynamica en is voldoende voor het zelfreinigend vermogen van de zonnepanelen, terwijl een sterkere helling weinig extra opbrengst geeft. Door de windstroming wordt ook de onderkant van de zonnepanelen gekoeld, wat de opbrengst ten goede komt.

De unit is in principe 7,2 meter breed, zodat die kan afsteunen op de bouwmuren. Het hele gebouwdak wordt gevuld met dezelfde stalen units met zonnepanelen op het dak. Door de goede detaillering en het overstek kan zo 120 procent van het dakoppervlak van een flat worden benut voor zonnepanelen, in plaats van de maximale 60 procent die gebruikelijk is vanwege dakrand, liftschachten en dakdoorvoeren en dergelijke.

Windgebieden
De turbine draait al vanaf een windsnelheid van 2 meter per seconde. Technisch zou dat pas bij 3 meter per seconde zijn, maar de constructie van de lamellen en de plaatsing over de dakrand laten hier hun gunstige effect zien. De beveiliging schakelt de turbine uit bij meer dan windkracht 6.

De opbrengst is wel afhankelijk van de locatie, met name het betreffende windgebied. In Amsterdam en Rotterdam zou een PowerNest voldoende zijn voor 12 appartementen. In Utrecht is dat 6,5, zegt CEO Alexander Suma van IBIS Power. In totaal levert een PowerNest pal aan de kust ongeveer 30 megawatt per jaar en in bijvoorbeeld Breda 20 megawatt. De opbrengst van zonnepanelen is daarbij min of meer gelijk; de opbrengst uit windenergie verschilt. Een PowerNest van 7,2 x 10,8 meter met 40 zonnepanelen van 295 Wp kost circa 55.000 euro en zou in Scheveningen in circa acht jaar terug te verdienen zijn.

Eerste projecten powernest
IBIS Power hoopt binnenkort de eerste projecten te kunnen realiseren. De Rijksgebouwendienst heeft een aanvraag voor twee PowerNests op een gebouw op voormalig vliegveld Valkenburg. Dit is een vrij laag gebouw, maar toepassing is hier toch gunstig door de locatie en het open landschap. Verder hebben twee bouwers tenders gewonnen met ontwerpen waarin PowerNest is opgenomen.

Lees meer over het project Inside Out. Een uitgebreide versie van dit artikel vindt u op de website van BouwWereld

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings