Studenten maken stationsgebied Bunnik aantrekkelijker, gezonder en levendiger

04-12-2018 1789 keer bekeken

Voor de gemeente Bunnik hebben studenten van de HU minor Smart Sustainable Cities gewerkt aan creatieve oplossingen om het stationsgebied in Bunnik aantrekkelijker, gezonder en levendiger te maken.

De opdracht van de gemeente Bunnik was onderverdeeld in vijf onderwerpen: infrastructuur voor fietsen, parkeerfaciliteiten, inclusiviteit, branding concepten en 'placemaking': samen met betrokkenen een ontwerp maken voor de publieke groene ruimte voor het station. 

Het eerste onderwerp betrof de vraag hoe de fietsroute voor forenzen tussen treinstation Bunnik en Utrecht Science Park aantrekkelijker gemaakt kan worden, als alternatief voor de route tussen Utrecht Centraal en het USP). Studenten bedachten verschillende creatieve ideeën, waaronder een pizza stunt om forenzen aan te trekken, een social media campagne en het plaatsen van borden op de route van en naar het station. Het tweede onderwerp richtte zich op de parkeerproblemen voor fietsers rond station Bunnik. Veelbelovende concepten die de parkeerdruk zouden kunnen verlichten omvatten 'valet parking' en een slimme mobiele app voor autodelen voor BAM medewerkers. Binnen het derde onderwerp onderzochten studenten hoe het stationsgebied een meer inclusieve omgeving zou kunnen worden voor zowel omwonenden, medewerkers als reizigers. Een mooi concept werd ontwikkeld om gebouwen die momenteel leegstaan een veelvoud aan functies te geven, die aansluiten bij de verschillende doelgroepen. Voor het vierde onderwerp werd een eerder ontwikkeld branding concept 'Mijlpaal 42/Natuurlijk' verder uitgewerkt. Nieuwe ideeën hiervoor waren onder ander een Romeinse markering, een speeltuin in Romeinse stijl, amfitheater en een zonneklok. Tot slot organiseerden studenten een zogenoemd 'placemaking' evenement, waarbij stakeholders uitgenodigd werden om deel te nemen in het ontwikkelen van ideeen om het grasveld voor het treinstation aantrekkelijker te maken. Onder de ideeën waren het planten van een multifunctionele boom, het creëren van een afgezonderd gedeelte, het plaatsen van een multi-inzetbare container en een zonne-oplaadpunt. 

Voor meer informatie over dit project of de minor Smart Sustainable Cities kunt u contact opnemen met Martijn Rietbergen.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen