Energietransitie in curriculum HBO's en MBO's

June 03, 2019 1323 keer bekeken

Wil de energietransitie slagen, dan moet Nederland beschikken over voldoende én goed opgeleid vakpersoneel. Bedrijven, hbo’s, mbo’s en overheid gaan daarom samen De Uitdaging aan om dat voor elkaar te krijgen. De inzet: meer instroom van vakmensen, een vernieuwd onderwijsaanbod en meer samenwerking.

Tientallen bedrijven, roc’s, aoc’s, hogescholen en gemeenten hebben zich in “De Uitdaging” verenigd om de klimaatdoelen steeds slimmer, sneller en goedkoper te kunnen realiseren. Zo maken ze zich sterk voor een grotere instroom en inhoudelijke vernieuwing van het onderwijs. 

Technisch personeel nodig
De energietransitie moet in het curriculum komen van mbo’s en hbo’s, want er is nu al een tekort aan technisch personeel op alle niveaus en duizenden vacatures zijn nog niet vervuld. De energietransitie vraagt om warmtepompen, elektrische auto’s, nieuwe energiediensten en het energiezuiniger of energieneutraal maken van woningen en andere gebouwen. Daar komt veel werk bij kijken. Vaak in de vorm van producten en diensten die nu nog onbekend zijn bij bedrijven en hun personeel. Voldoende goed opgeleid personeel is uiterst belangrijk om straks de energietransitie te realiseren.

Bundeling hogescholen
Binnen het Nationaal Lectorenplatform Urban Energy (dat wordt geleid door het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities) en Teachers learning in Energy bundelen hogescholen hun krachten voor en kennis van onderwijs en onderzoek. Op initiatief van de Topsector Energie en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) is bovendien het lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht opgericht. Dit houdt zich onder meer bezig met de vraag naar duurzame, betrouwbare en betaalbare energie.

Creatieve oplossingen
Daarnaast werken de partners van “De Uitdaging” aan nascholing van werkenden en aan de regionale opleidingsinfrastructuur.  Dat leidt ook tot creatieve oplossingen buiten de gebaande paden. Zo werken in Utrecht Overvecht bouwbedrijven, een woningcorporatie, scholen en de gemeente Utrecht samen om werkzoekenden op te leiden tot vakmensen. Kandidaten gaan wekelijks vier dagen bij een project in hun omgeving aan het werk en één dag naar school. Verder zijn in september 2018 elf studenten die net hun havo-diploma hadden gehaald met een tweejarige technische hbo-opleiding bij Alliander en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gestart. En via “De Uitdaging” moeten deze regionale voorbeelden in meer regio’s navolging krijgen.

Blij met initiatief
Programmadirecteur Marsha Wagner van de Human Capital Agenda van de Topsector Energie is blij met het initiatief. ‘We halen onze klimaatdoelen alleen als we het samen doen. Als we met lef oplossingen buiten de gebaande paden zoeken.’ Ook staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) heeft “De Uitdaging” toegejuicht: ‘De klimaatopgave vraagt om een manier van werken waarbij in de praktijk het bedrijfsleven en de hele onderwijsketen samenkomen, van het mbo tot aan het wetenschappelijk onderwijs.’

Lees meer over deze en andere initiatieven in het magazine 'Innovatie in Energie' van de Topsector Energie. 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings