Buurman Utrecht geeft bouwmaterialen een tweede leven in het Werkspoorkwartier

09-09-2019 1685 keer bekeken

Buurman Utrecht, naar Rotterdams voorbeeld opgezet, wil van hergebruik van bouwmaterialen het nieuwe normaal maken. Buurman start in een werkplaats in het Werkspoorkwartier, dé circulaire broedplaats van Utrecht. In dit gebied doen tientallen HU studenten onderzoek naar circulair bouwen.

In de werkplaats van Buurman Utrecht wordt gebruikt bouwmateriaal aangeboden, met name hout omdat dit makkelijk bewerkbaar is. Plaatmateriaal, planken, balken, latten, deuren deurbeslag, ijzerwaren, lampen. Ze hebben het allemaal. Het materiaal is afkomstig van bewoners en kleine ondernemers uit Utrecht zelf en kan worden ingeleverd bij Afvalscheidingstation Utrecht aan de Tractieweg. 

In Rotterdam weet Buurman in samenwerking met de milieustraten jaarlijks 4 ton aan materiaal te redden en dat is ook de doelstelling in Utrecht. Buurman start in een relatief kleine werkplaats in Het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat – Werkspoorkwartier. Volgend jaar verwachten ze te verhuizen naar een grotere werkplaats van 350 m2 om ook echt aan de doelstelling van 4 ton te kunnen voldoen.  

Werkspoorkwartier

Het Werkspoorkwartier is dé circulaire broedplaats van Utrecht. In dit gebied tussen Cartesiusweg en Amsterdam-Rijnkanaal stonden vroeger allerlei fabrieken, onder andere van Werkspoor. Dit bedrijf maakte treinwagons, locomotieven en de staalconstructies van grote bruggen. Op het terrein zijn nu allerlei kleine bedrijven, zoals kunstenaarsbroedplaatsen, IT-bedrijven, metaalbewerkers en een kinderspeelparadijs. Een inspirerende industriële omgeving vormt de imposante Werkspoorkathedraal met een glazen dak van twintig tot dertig meter hoog. Deze oude montagehal is nu een publieke ontmoetingsplek en er zijn evenementen en studio’s. Het oude bedrijventerrein moet zich de komende jaren ontwikkelen tot toonaangevend vestigingsgebied voor creatieve, circulaire maakbedrijven en start-ups. Het project zal leiden tot 10.000 m2 nieuwe bedrijvigheid en meer dan tweehonderd nieuwe banen.

Circulair Bouwen

Tientallen studenten van de HU, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de UU doen in het project Werkspoorkwartier ­Creatief Circulair Maakgebied onderzoek en voeren er allerlei opdrachten uit. Ze houden zich bezig met ontwerpvraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en openbare ruimte, hergebruik van materialen en flexibele tijdelijke stedenbouw. Zo leren ze over de laatste ontwikkelingen van circulair bouwen: zo slim mogelijk omgaan met grondstoffen, afval voorkomen en hoogwaardig gebruik van producten, componenten en materialen. Met hun kennis dragen ze bij aan het onderzoek over dit gebied, verricht door onder andere het lectoraat Building Future Cities. Ook wordt nauw samengewerkt met de bedrijven in het gebied. Onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk werken er samen aan de ontwikkeling van een duurzame stedelijke omgeving.

Bekijk hier het filmpje over het project Werkspoorkwartier, gemaakt door Stichting Utrecht Science Park. Zij ontwikkelde samen met de partners Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Genmab een serie van vijf filmpjes over de inspirerende samenwerking en het baanbrekend onderzoek in het Utrecht Science Park. 

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Evert-Jan Velzing

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen