Van inzichten en inspiratie naar concrete experimenten

June 30, 2020 1056 keer bekeken

Afgelopen 25 juni vond de laatste focusgroep plaats rondom het onderzoek ‘thuiswerken’ vanuit de HU in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Deze sessie was gericht op het zoeken naar vervolgmogelijkheden om de experimenten uit te voeren.

De relevante feedback van de deelnemers heeft de experimenten aangescherpt. Maar welke experimenten zijn eruit gekomen? En vooral, welke experimenten kunnen worden vastgehouden op de lange termijn en sluiten aan bij de nieuwe routines rondom het corona-thuiswerken? Lees ze hieronder.

Relocal is de nieuwe Airbnb voor werkplekken. In de nieuwe hybride werkomgeving organiseren we fysieke meetings alleen op fietsafstand en bij voorkeur in de buitenlucht. Relocal zoekt voor jouw online meeting automatisch de meest geschikte werkplek op basis van het aantal deelnemers, hun thuislocatie (postcode) en jouw voorkeuren. Dit kan het meest centraal gelegen park zijn, maar ook een (evenementen)locatie die ruimte over heeft en zich aanbiedt als alternatieve werkplek. Zo ontziet Relocal drukke kantoorgebouwen en gaat het leegstand tegen.

Met het Kwalitijd Werkdieet leer je om - samen met jouw team – bewuste keuzes te maken tussen online/offline werken en jullie balans te bewaken. Online werken gaat vaak alleen nog over productief en efficiënt werken. Maar om ons werk goed te kunnen doen, is juist iedere dag ook ontspanning, creativiteit, spontaniteit en herstel nodig, oftewel: Kwalitijd. Met voldoende ontspannigspunten verdien je jouw werktijd. Op het scorebord zie je hoe jouw team scoort op deze balans en met het buddy systeem kunnen jullie elkaar ondersteunen. Jullie vieren successen en maken zo ruimte voor kwalitijd in het ‘nieuwe normaal’. 

Spotlicht is het nieuwe radiostation van jouw organisatie/instelling. Nu collega's elkaar zo weinig fysiek kunnen zien, is er een grote behoefte aan een virtuele, creatieve ontmoetingsplek. Spotlicht is laagdrempelig en toegankelijk: je kunt namelijk zo intunen, maar ook fysiek binnenlopen in de radiostudio. Via de live stream kun je in alle gebouwen én thuis volgen wat er gebeurt en mee-chatten. Er is natuurlijk ruimte voor entertainment en muziek, maar ook voor verdieping en inspiratie: dit is de plek waar je hoort wat er gebeurt in jouw organisatie/instelling. Iedereen kan inhoud aandragen, vragen stellen en meepraten en vormt zo een hechte online community!

De Vitality Toolbox creëert transitietijd tussen online meetings. Een standaard ‘corridor’ aan het begin en einde van meetings vormt een online ‘wandelgang’ waar je nog even kunt napraten, koffie kunt halen of je gedachten verzetten voor de volgende meeting. Dit zorgt voor meer ontspanning, beweging en focus. Door facilitators van online meetings bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor de energie en het welzijn van hun verantwoordelijkheid voor de energie en het welzijn van hun deelnemers, en hen helpen met tools hiervoor, draagt Vitality Toolbox bij aan een nieuwe cultuur van online samenwerken. 

De Digitale onboarding van eerstejaarsstudenten met een volledige handleiding is een manier om ook na Corona het thuiswerken en thuis studeren makkelijker te maken. En hiermee kunnen de positieve effecten van de intelligente lockdown, waaronder op de CO2-uitstoot en onze leefomgeving, ook worden behouden. Het is een digitaal programma voor de eerste 100 dagen vol kennismakingsspellen, activiteiten en energizers. Het bevat daarnaast een opzet voor een coachsysteem door ouderejaarsstudenten – naast de reguliere studieloopbaanbegeleiding. 

Ben je enthousiast geworden van een van de experimenten en ben je geïnteresseerd om je te committeren aan de uitvoering van de experimenten? Dan kunt u contact opnemen met Caroline Maessen en/of Nanda Vrielink.

Meer weten over het onderzoek? Bekijk ons vorige nieuwsbericht.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings