Case studie 10XL: 3D-printen met gerecycled plastic

30-04-2021 409 keer bekeken

Vanuit het onderzoeksproject TRANSFORM-CE worden verschillende case studies uitgevoerd met good practices van circulaire bedrijfsmodellen. De eerste case studie is onlangs afgerond met 10XL, een bedrijf dat grootformaat producten maakt van gerecycled plastic.

Een belangrijk onderdeel van TRANSFORM-CE is het onderzoeken van mogelijkheden voor het creëren van een circulaire economie voor plastic. Hiervoor worden verschillende case studies uitgevoerd met good practices van circulaire bedrijfsmodellen. Een van die bedrijven is 10XL.

10XL produceert grootformaat producten van gerecycled plastic. Voorbeelden van producten die zij maken, zijn onder andere banken, sloepen en bruggen. Deze worden geproduceerd met behulp van een combinatie van 3D-printen en frezen. Daarnaast bieden ze ook hun expertise aan omtrent circulair ontwerpen en circulaire materiaal stromen. Een van de sterktes van het bedrijf is dat ze de juiste stroom weten te vinden voor het juiste product. In plaats van alleen consumentenafval te gebruiken, gebruiken ze juist vaak industrieel afval dat al de juiste additieven bevat om sterkte te verlenen aan de grote producten.

Naast het gebruik van gerecycled materiaal, wordt de circulariteit en de levensduur van 10XL’s producten vergroot door de laaghechting te verstevigen met behulp van vezelversterking of tape placements. Klanten wordt de optie aangeboden om het product aan het eind van z’n leven in te leveren bij 10XL, en statiegeld wordt ingezet als extra drijfveer. Bovendien wordt een ‘materiaal paspoort’ aangeboden om beter inzicht te geven in de gebruikte materialen voor recycling, of dit nu door 10XL of een andere producent gebeurd.

Geïnspireerd door dit verhaal? Lees het volledige case studie rapport hier.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van het TRANSFORM-CE project? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief.

Het Interreg North West Europe-programma, onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), steunt het project.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Malou van der Vegt

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen