Wonen 3.0 ontwikkelt mee aan Toolkit Missiegedreven Onderwijs

01-06-2021 462 keer bekeken

"Een soort inspirerende rolodex", zo wordt de Toolkit Missiegedreven Onderwijs ook wel genoemd. Binnen programma Wonen 3.0 hebben we al veel ervaring met challenge based leren. Deze kennis is nu gebundeld met projecten en inzichten uit alle hoeken van de hogeschool ter ondersteuning van docenten.

Challenge based education, labs, ontwikkelwerkplaatsen, leerateliers, hybride leeromgevingen: er doen ontzettend veel termen en tools de ronde bij het ontwerpen van interdisciplinair onderwijs. Ook binnen de projecten van het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities maken we gebruik van verschillende vormen van dit type onderwijs. In een innovatieproject met het Teaching & Learning Network (TLN) en het kenniscentrum Leren en Innoveren van Hogeschool Utrecht begon een klein team vorig jaar met de ontwikkeling van een toolkit om orde te brengen in deze rijkdom, ook omdat de HU met het nieuwe ambitieplan HU in 2026 in de komende jaren meer van dit soort missiegedreven onderwijs zal ontwikkelen.

Collega's Petra Beisterveld en Nanda Vrielink van programma Wonen 3.0 (inmiddels ook bekend als 'De Innovatiewerkplaats') droegen bij aan de ontwikkeling van deze toolkit. Nanda: "Binnen de Innovatiewerkplaats hebben we al veel ervaring met challenge based education. Zo coachten we het studententeam Celcius dat 2,5 jaar lang bouwde aan het huis van de toekomst voor de Solar Decathlon challenge. Maar ook organiseerden we challenges met de Gemeente Utrecht rondom groene schoolpleinen, met Jebber BV voor het ontwerp van een nieuw studentengebouw en een challenge rondom de corona crisis. Wij geloven enorm in deze interdisciplinaire vorm van onderwijs en delen onze kennis dus graag met collega's binnen en buiten de HU."

Niet de middelen maar de mensen staan in deze toolkit centraal: de collega’s en hun innovatieprojecten, hun bevindingen en oplossingen – en daaruit volgend: welke tools misschien ook voor jou handig kunnen zijn. Inmiddels is de TLN toolkit online – die dus misschien beter ‘netwerkkit’ zou kunnen heten. 

Nanda: "Challenge based onderwijs is niet alleen een mooi onderwijsconcept, het is vooral erg tof. We zien prachtige dingen ontstaan wanneer studenten vanuit intrinsieke motivatie aan de slag gaan, zelf de regie pakken en hun blikveld verruimen. Wanneer zij in de samenwerking met studenten van verschillende achtergronden hun eigen meerwaarde herkennen. En met hun innovatieve ideeën daadwerkelijk het verschil maken in de praktijk. Vanuit De Innovatiewerkplaats zijn we gemotiveerd om iedere student dit te laten ervaren en de maatschappij hiervan te laten profiteren."

Ken of ben je een docent die ook aan de slag wil met missiegedreven onderwijs? Neem een kijkje in de toolkit Of klop aan bij De Innovatiewerkplaats. Wij denken graag met je mee. Meer informatie over onze aanpak lees je hier

Heb je als bedrijf interesse om studenten vanuit verschillende vakgebieden aan jouw vraagstuk te laten werken? Aarzel dan ook niet om ons te benaderen!

Neem voor meer informatie contact op met Nanda Vrielink

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen