Eerste 3D-printing filamenten gemaakt van gebruikt plastic afval

04-11-2021 383 keer bekeken

Onderzoekers van de Universiteiten die deelnemen aan het Transform-CE project hebben nieuwe 3D-printing filamenten ontwikkeld met behulp van gerecycled Single Use plastic (SUP-afval). Het zijn vooral materialen die veel voorkomen in plastic drankflessen en deksels van koffiekopjes.

Het resultaat is dat duizenden tonnen afval - die anders op de stortplaats zouden zijn beland - nu de kans krijgen om te worden verwerkt tot nieuwe, hoogwaardigere producten. De ontwikkeling van het nieuwe filament is een mijlpaal in het TRANSFORM-CE-project, dat wordt gefinancierd door Interreg North West Europe.

TRANSFORM-CE wil het gebruik van plastic materialen voor eenmalig gebruik door bedrijven in heel Noordwest-Europa stimuleren. Dat doen zij door gebruik te maken van verschillende technieken, om deze waardevolle grondstoffen om te zetten in nieuwe producten die een aantal keer in het proces kunnen worden teruggebracht. 

Hoewel er andere gerecyclede 3D-printing filamenten bestaan, zal TRANSFORM-CE het proces naar een hoger niveau tillen door deze op grotere schaal te ontwikkelen. En zo een bredere toepassing te creëren, dan tot nu toe het geval is geweest. Inmiddels hebben onderzoekers uitgebreide tests uitgevoerd op het gerecyclede SUP om een consistent en betrouwbaar filament te formuleren met printresultaten van hoge kwaliteit.

Als onderdeel van het project zullen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB's) de filamenten uitproberen, zodat zij de voordelen kunnen ervaren die 3D-printtechnologie voor hun bedrijf kan opleveren.

Craig Banks, projectonderzoeker en professor aan Manchester zegt daarover: "Een veelvoorkomend probleem bij het maken van gerecyclede 3D-printfilamenten van gebruikt plastic afval is het feit dat deze materialen moeilijk te printen zijn. TRANSFORM-CE pakt dit probleem aan door unieke formules en additieven te ontwikkelen en toe te passen, die zowel de printbaarheid van het 3D print filament als de kwaliteit van de uiteindelijke print verbeteren. Deze doorbraak zal niet alleen een nieuwe oplossing bieden voor het huidige single-use plastic afvalprobleem, maar ook een nieuwe bron van gerecyclede materialen voor 3D-printers." 

"TRANSFORM-CE is een geweldig voorbeeld van circulaire economie in actie, waarbij afval dat lokaal wordt gegenereerd, lokaal kan worden gerecycled en hergebruikt. Zo worden materiaalkringlopen gecreëerd en wordt waarde gegenereerd voor gemeenschappen en de lokale economie. Het project stelt ook vast hoe vaak deze materialen in deze kringlopen kunnen circuleren, terwijl toch een kwaliteitsproduct wordt verkregen."

De succesvolle ontwikkeling van het nieuwe filament betekent de start van een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum aan de Manchester Metropolitan University, waar de technische apparatuur voor de productie van filamenten en experimenten zal worden ondergebracht, naast 3D-printers voor het testen van de filamenten. 

In een demonstratiecentrum zullen enkele kleinschaligere voorbeelden te zien zijn van de technologieën die als onderdeel van TRANSFORM-CE worden gebruikt. Ook zullen er productvoorbeelden te zien zijn van de gerecyclede plastic materialen voor eenmalig gebruik en zal er informatie over het project worden gegeven. Er zullen ook monsters van het filament beschikbaar worden gesteld aan bedrijven en belanghebbenden in het VK en aan partners in België, Nederland en Duitsland. 

De nieuwste mijlpaal in het TRANSFORM CE-project volgt op de opening van de Green Plastic Factory in Nederland eerder dit jaar. 

Als u meer wilt weten over TRANSFORM-CE bezoek dan de website.  

Indien u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan het project, neem dan hier contact op

 

  

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen