Jezelf lokaal verwarmen in plaats van je hele huis stoken?

December 02, 2021 1105 keer bekeken

Nu Nederland gasvrij wordt in 2050, is het tijd een alternatief plan te bedenken. Maar een besluit is niet makkelijk. Verwarm ik mijn huis straks met een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of een biomassaketel? Studenten CMD dachten anders. Waarom je hele huis verwarmen als het ook lokaal kan?

Energie U, een Utrechts bewonersinitiatief voor versnelling van de energietransitie, ging in gesprek met studenten Communicatie en Multimedia Design van de HU. Zij vroegen zich af hoe mensen zich moesten voorstellen dat hun huis zou worden verwarmd met een warmtenet als duurzaam alternatief voor gas, dat ook nog eens voordelig zou zijn door bewoners? 

De studenten vonden het best lastig om een beeld te schetsen bij zoiets abstracts als een warmtenet en gingen verder in hun denken. Ze vroegen zich af of een concept waarbij je alleen plaatselijk de ruimte verwarmd, waar je ook echt aanwezig bent, zou kunnen aanslaan? Na onderzoek en creatief ontwikkelen van diverse mogelijkheden kwamen ze eerst met de elektrisch verwarmde stoel. Hiermee verleidden ze een van de begeleiders om de elektrische deken van zolder te halen en over de bureaustoel te draperen. Het werkt! De verwarming kan een paar graden omlaag. Wel bleven de handen wat koud. De studenten toonden uiteindelijk een conceptuele kledinglijn waarin verwarmingselementen zaten verwerkt. "Wearable warmth". In de vrienden- en kennissenkring was men overwegend positief over dit concept. De Stoov kussentjes komen regelmatig langs in de advertenties en laten zien hoe mensen zich er tegenaan nestelen op de bank. Het kledingconcept heeft potentie om ook medische waarde te onderzoeken. Wat als je last hebt van spierpijn in je schouder? Dan zet je gewoon het schouder-element ietsje warmer dan de rest!


Juist dit soort creativiteit inzetten voor verkenning van toekomstvragen is iets waar Smart Sustainable Cities in samenwerking met een praktijkpartner voortdurend naar zoekt. De studenten worden ondersteund in hun methodische aanpak vanuit kennis over Probing the Future, ontwikkeld in het lectoraat Co-design. In het KIEM project 'Toekomst Als Kompas' wordt een hybride toolkit ontwikkeld die werken met deze aanpak ondersteund.  Erg leuk om daar meer mee bezig te zijn. 

Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact op met Caroline Maessen of Lenneke Kok.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings