Studenten: laat bewoners samen tuinieren in het Hoefkwartier

30-06-2022 382 keer bekeken

Hoe kun je bewoners actief laten bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de wijk Hoefkwartier? Dat was de opdracht waar zo’n 200 eerstejaars studenten Technische Bedrijfskunde de afgelopen maanden aan werkten. Het winnende idee? De ‘Hoeftuin’. Lees hier meer over het idee!

Een moestuin die beheerd wordt door buurtbewoners, waar gezamenlijk groente en fruit kan worden verbouwd. Inclusief een loods voor vertical farming in de winter en een winkeltje waar producten uit de tuin verkocht kunnen worden. Het winnende team van de ‘challenge’ rondom het Hoefkwartier hadden zorgvuldig nagedacht over het concept van hun ‘Hoeftuin’.


De challenge

De eerstejaars studenten Technische Bedrijfskunde van Hogeschool Utrecht werkten tien weken lang aan een ‘challenge’, waarin zij in teams tegen elkaar streden. Wie bedacht de beste oplossing voor het vraagstuk dat vanuit het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities was aangedragen? De opdracht was om een dienst en bijbehorend product te ontwerpen, dat een bijdrage zou leveren aan actieve bewonersparticipatie in het Hoefkwartier. Deze wijk, gelegen naast station Schothorst, verandert de komende jaren van bedrijventerrein naar een duurzame woon-werk wijk. De ideeën van de studenten werden niet alleen beoordeeld op de meerwaarde voor wijkbewoners, maar ook op  originaliteit en haalbaarheid.


Enthousiasme van de jury

De jury bestond uit Sanja Willems, buurtwerker bij Indebuurt033; Ewout van der Weij, kwartiermaker in het Hoefkwartier; Eugene Zaaijer, projectleider van het Celcius huis en Nanda Vrielink, projectleider bij het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities. Zij waren erg te spreken over de plannen voor De Hoeftuin, die zowel een positieve boost zou kunnen geven aan de sociale binding, als aan de vergroening in het Hoefkwartier. De studenten hadden niet alleen goed nagedacht over de opzet van de tuin, maar ook hoe het zichzelf financieel in stand zou kunnen houden. De juryleden gaan nu samen kijken hoe de oplossingen van de studenten een stap verder gebracht kunnen worden.


Meerdere teams in de prijzen

De tweede prijs ging naar het team dat een buurtapp ontwikkelde, waarmee wijkbewoners met elkaar in contact kunnen treden. Via deze app, waarvoor de studenten al een prototype bouwden, kunnen bewoners bijvoorbeeld spullen met elkaar delen en activiteiten onder de aandacht brengen. Derde werd het team dat met kunstwerken gemaakt door buurtbewoners de bouwhekken in de wijk wilde decoreren. Een simpele, maar doeltreffende manier om met kunst mensen te laten bijdragen aan een mooiere uitstraling van de wijk in de bouwfase. De publieksprijs ging naar een vergelijkbaar initiatief, van bouwhekken waar planten tegenaan kunnen groeien.

 

Ook benieuwd naar de ontwikkelingen in het Hoefkwartier en hoe we daar vanuit het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities aan bijdragen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eugene Zaaijer.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen