Terugblik op inspirerend ILC-minisymposium: De Toekomst van de Chemie

28-11-2024

Op 25 november vond een intrigerend minisymposium plaats over De Toekomst van de Chemie, georganiseerd door Sam Krouwel (docent en onderzoeker Duurzaamheid in Technisch Onderwijs), samen met Michiel van der Stelt, Arjan Brenkman en Raymond Pieters. De rode draad? Er is werk aan de winkel.

Tijdens het symposium werden de uitdagingen én kansen voor de chemische sector besproken. Drie toonaangevende sprekers van de UvA, TNO en Royal HaskoningDHV deelden hun inzichten over circulaire chemie, toxische stoffen en de rol van toekomstige chemici.

Circulaire chemie: radicaal anders denken

Prof. Chris Slootweg (Universiteit van Amsterdam) trapte af met een inspirerend pleidooi voor een circulaire chemie. Hij benadrukte het belang van het sluiten van ‘small-molecule’ kringlopen, zoals fosfor, stikstof en koolstof. Deze stoffen zijn essentieel voor het leven, maar veroorzaken ook enorme vervuiling. Volgens prof. Slootweg vraagt echte circulariteit om een fundamentele verandering in ons denken. Het gaat niet alleen om efficiëntie en verminderde emissies, maar om producten die eindeloos kunnen worden hergebruikt als grondstof.

Prof. Slootweg onderstreepte de noodzaak om chemische stoffen te ontwerpen met een dubbel doel: functionaliteit én milieuvriendelijke circulariteit. Dit vereist een paradigmaverschuiving in de chemische industrie, die tot op heden onvoldoende in staat is om aan deze eisen te voldoen.

Naar een toxisch-vrije chemische sector

Dr. Hedwig Braakhuis (TNO) vervolgde met een analyse van de Europese ambitie voor een ‘toxic-free environment’. Ze lichtte de beleidsplannen en het kader Safe & Sustainable by Design toe, dat gericht is op het ontwerpen van veilige, niet-toxische stoffen.

Het ontwerpen van zulke stoffen blijkt een complex chemisch vraagstuk. Braakhuis benadrukte dat de chemicus van de toekomst zal opereren in multidisciplinaire teams. Deze teams combineren expertise op het gebied van functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Voor studenten in de chemie betekent dit een belangrijke verandering: ze moeten leren samenwerken met toxicologen, LCA-experts en andere specialisten om complexe uitdagingen aan te pakken.

De nieuwe chemicus: digitalisering en soft skills

Frans van den Akker (Royal HaskoningDHV) sloot het symposium af met inzichten uit de industrie en het ChemSkills-project. Hij besprak hoe jonge chemici steeds hogere verwachtingen hebben van de sector, met de hoop dat deze haar verantwoordelijkheid neemt in de transitie naar een duurzame samenleving.

Daarnaast benadrukte Van den Akker de rol van digitalisering in de chemische industrie. Nieuwe tools en technologieën bieden enorme kansen, maar vereisen ook dat chemici zich voortdurend aanpassen. Naast technische vaardigheden zijn ‘soft skills’ zoals aanpassingsvermogen, ethische reflectie en sociale verantwoordelijkheid onmisbaar.

Een oproep tot actie

Het minisymposium bood waardevolle inzichten in de uitdagingen én kansen voor de chemische sector. Er is dus werk aan de winkel. De chemie van de toekomst vereist niet alleen technologische innovatie, maar ook samenwerking, bewustwording en een fundamentele verschuiving in het denken.

Wil je meer weten over het ILC-minisymposium of onze activiteiten? Bezoek de pagina over Instituut Life Sciences and Chemistry van de Hogeschool Utrecht.

Voor meer informatie over het symposium kunt u contact opnemen met Sam Krouwel

Cookie-instellingen