KIEM VANG subsidie Circulaire Living Labs toegekend

23-01-2018 848 keer bekeken

Hoe kan de acceptatie door bewoners van circulaire renovatie oplossingen van woningen worden vergroot? Het project Circulaire Living Labs wil met een Living Lab-woning bedrijven ondersteunen tot het optimaal laten aansluiten van producten, systemen en diensten bij bewoners.

Begin december kreeg het project Circulaire Living Labs - onderdeel van het programma Wonen 3.0 van het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities een SIA-subsidie toegekend binnen de regeling KIEM VANG. Het project richt zich op het realiseren van een Living Lab - woning, waarmee bedrijven hun circulaire renovatie oplossingen in een werkelijke woonomgeving kunnen testen en verbeteren in interactie met bewoners. 

Nederland staat voor een grote opgave op het gebied van renovatie van woningen. In de context van het streven naar circulaire economie betekent dit het ontwikkelen van méér circulaire producten en diensten, waarbij de acceptatie door de bewoner van cruciaal belang is. Met name bij renovatie is de ingreep in het leven van de bewoner groot. De regie van die bewoner zelf bij renovatie is vooralsnog laag, de ingreep is complex en ingrijpend en de service vanuit aanbieders gefragmenteerd. Veel nieuwe technologieën en oplossingen zijn beschikbaar, en kunnen technisch gezien in de nieuw te bouwen woningen worden opgenomen, maar de bouw- en aannemingsbedrijven hebben grote behoefte aan nieuwe circulaire service- concepten die ervoor gaan zorgen dat de bewoner de transitie zelf wil (en inderdaad tot deze renovatie zal besluiten!).

De eerder ontwikkelde modulaire Selficient woning wordt doorontwikkeld tot een Living Lab - woning, waarmee bedrijven hun circulaire renovatie oplossingen in een werkelijke woonomgeving kunnen testen en verbeteren in interactie met bewoners. De woning wordt telkens kortstondig verhuurd aan geïnteresseerden en kan steeds worden aangepast.
 
Dit onderzoek draagt bij aan het grotere programma Wonen 3.0, waarin dit Circulaire Living Lab, maar daarnaast ook andere Living Labs zullen worden ontwikkeld en gevolgd. Docenten en studenten zullen via projecten op deelthema’s worden betrokken in dit onderzoek.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met partners bouwbedrijf Luchtenburg en BJW Wonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Meine Jansma.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen