Selficient

1347 keer bekeken

Dit thema van het COE-SSC stelt de mens centraal in de context van de duurzame stad. Waar mensen wonen, werken, leren en leven en op passende wijze oud kunnen worden. Mensen worden in staat gesteld om op alle participatie domeinen te presteren op het niveau die zij zelf wensen. De binnen- en buiten omgeving ondersteunt, motiveert en verleidt de mens om het beste binnen hun wensenniveau te bereiken. Allemaal op een wijze die geen schade brengt aan hun gezondheid en die daarbij rekening houdt met het milieu. Er wordt gewerkt aan thematische leer-netwerken, waar er vervolgens onderzoeksprojecten draaien met de partners om antwoorden te kunnen geven op de onderzoeksvragen. Tenslotte vindt er eveneens een translatie plaats van omgedane kennis uit deze projecten naar het onderwijs en naar de beroepspraktijk.

Een interdisciplinair studententeam van Hogeschool Utrecht heeft met het concept Selficient de publieksprijs gewonnen in de finale van de Solar Decathlon wedstrijd in Denver (USA), waarin gestreden werd om het beste ontwerp van een op zonne-energie gedreven huis.

Met het concept Selficient had het studententeam van de HU zich gekwalificeerd voor de finale van de Solar Decathlon, een wedstrijd die in oktober plaatsvond in Denver (USA). Deze door het U.S. Department of Energy georganiseerde wedstijd daagde studententeams vanuit de hele wereld uit om een huis op zonne-energie te ontwerpen en te bouwen. Het interdisciplinaire team van Hogeschool Utrecht bestond uit ruim 70 studenten uit meer dan 12 instituten. Zij hebben zich professioneel georganiseerd en de leiding was in hun handen. 14 Docenten waren nauw betrokken om het team te begeleiden.

In april was begonnen met de bouw van het eerste prototype van het huis op de ENECO Campus. Een voormalige energie centrale wordt nu ingezet voor innovaties gericht op het wonen van de toekomst, energie neutraal, modulair en circulair. Het huis werd vervolgens gedemonteerd en in containers verscheept naar de Verenigde Studenten. 30 studenten en een aantal docenten reisden naar Denver om in korte tijd het huis op de locatie op te bouwen en klaar te maken voor bezichtiging.

In de finale won het team Selficient de publiekprijs, een tweede prijs voor ‘Marktpotentieel’ en een derde prijs voor ‘Water efficiëntie’. In totaal werd het huis beoordeeld op tien onderdelen waaronder ook technologie, innovatie, comfort en communicatie van het concept.

Nu de wedstrijd voorbij is, zal het Selficient huis worden afgebroken en terug worden verscheept naar Nederland. Een van de doelen vanuit het meerjarenprogramma Wonen 3.0 van het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities (SSC) is om het Selficient huis een prominente plek te geven op het Utrecht Science Park als icoon en onderzoeksopject. Ook is de ambitie om vaker met studenten deel te gaan nemen aan challenges zoals de Solar Declathon en om dergelijke innovatieve en interdisciplinaire studentenprojecten in te bedden in het reguliere onderwijs. 

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Meine Jansma

 

Afbeeldingen

Vlog 2

Twitter

 

 

 

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief   

 

Bezoekadres
Padualaan 99
3584 CH Utrecht
smartsustainablecities@hu.nl

Volg ons ook op:

 
Cookie-instellingen