One Stop Shop woningrenovatie

951 keer bekeken

Dit thema van het COE-SSC stelt de mens centraal in de context van de duurzame stad. Waar mensen wonen, werken, leren en leven en op passende wijze oud kunnen worden. Mensen worden in staat gesteld om op alle participatie domeinen te presteren op het niveau die zij zelf wensen. De binnen- en buiten omgeving ondersteunt, motiveert en verleidt de mens om het beste binnen hun wensenniveau te bereiken. Allemaal op een wijze die geen schade brengt aan hun gezondheid en die daarbij rekening houdt met het milieu. Er wordt gewerkt aan thematische leer-netwerken, waar er vervolgens onderzoeksprojecten draaien met de partners om antwoorden te kunnen geven op de onderzoeksvragen. Tenslotte vindt er eveneens een translatie plaats van omgedane kennis uit deze projecten naar het onderwijs en naar de beroepspraktijk.

Huiseigenaren die hun woning duurzaam willen renoveren weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Enkele bouwbedrijven ontwikkelen daarom samen met studenten van Hogeschool Utrecht een One Stop Shop-renovatieconcept. Niet alleen energieneutraal, maar ook kostenneutraal.

One-stop-shop is op 15-12-2014 uitgeroepen tot winnaar van de Duurzaamheidsprijs van Netwerk Utrecht2040. In mei 2015 ontving het project de titel ‘Meest iconisch duurzaam project in het hoger onderwijs’ van studentennetwerk Morgen.

Doel en aanpak

Verschillende groepen studenten van Hogeschool Utrecht ontwikkelen samen met bedrijven uitgewerkte renovatieprototypes om het huiseigenaren gemakkelijker te maken de beslissing te nemen tot duurzaam renoveren. Welke aanpassingen zijn verstandig, wie kan dit leveren en hoe verhouden zich de kosten tot de besparingen? Huiseigenaren kunnen kiezen uit diverse prototypes, die vervolgens verder op maat worden gemaakt. Want elk huis is anders en het energiegebruik per huishouden verschilt. Door deze One-Stop-Shop met uitgewerkte renovatieprototypes wordt het gemakkelijker voor particuliere huiseigenaren om te besluiten tot duurzame woningrenovatie.

De One Stop Shop ontwikkelt ook bijzondere business-modellen, waarmee de woningrenovatie kostenneutraal uitpakt voor de eigenaren. Zo’n model is bijvoorbeeld dat de eigenaar een bedrag investeert dat gelijk is aan wat hij of zij zonder verduurzaming maandelijks kwijt zou zijn aan het energiebedrijf over een aantal jaren. Uiteindelijk is de renovatie dan bijna gratis.

Resultaten

De duurzaam gerenoveerde woningen worden energieneutraal: ze verbruiken net zoveel energie als ze produceren. De prototypes en businessmodellen moeten geschikt worden voor toepassing op grote schaal, waardoor het aantrekkelijk is voor bedrijven om erin te investeren. Terwijl tevens maatwerk aan klanten kan worden geboden, iets wat bestaande renovatieoplossingen niet kunnen bieden.

Samenwerkingspartners

Drie bedrijven – een aannemer, een timmerfabriek en een consultancy-bedrijf – uit het zuiden, oosten en westen van het land, zijn opdrachtgever van de One Stop Shop onder de naam BJW.

Financiers

BJW; gezocht wordt naar meer investeerders.

Looptijd

2013-2016.

 

Afbeeldingen

One-Stop-Shop Atelier - Finalist Duurzaamheidsprijs 2014 Netwerk Utrecht2040

Toegevoegde bestanden

Twitter

 

 

 

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief   

 

Bezoekadres
Padualaan 99
3584 CH Utrecht
smartsustainablecities@hu.nl

Volg ons ook op:

 
Cookie-instellingen