DREAMS – Inclusieve en bereikbare 15 minuten steden

ProfielfotoNiels Glerum June 13, 2024
39 keer bekeken

In het DREAMS-project onderzoeken we, via mobiliteitsdiensten en hubs, hoe we actief kunnen bijdragen aan het creëren van toegankelijke, duurzame en inclusieve 15minuten-wijken in de stedelijke buitenwijken van Europese steden en regio's. We doen onderzoek in zes living labs verspreid over Europa.

De zes living labs staan in: Utrecht, Boedapest, Brussel, München, Parijs en Wenen.

Doel project

Het project ontwikkelt en test nieuwe bedrijfsmodellen en bestuurskaders voor innovatieve deelmobiliteitsdiensten in gebieden met lage/middelmatige verstedelijking. Het project onderzoekt de mobiliteits-, toegankelijkheid- en bredere maatschappelijke impact van deze diensten om hun effectiviteit te garanderen. Uiteindelijk is het doel het genereren van beleidsaanbevelingen die actief de weg vrijmaken voor duurzame en inclusieve stedelijke mobiliteit in 15minuten-wijken in stedelijke buitenwijken.


Beoogde resultaten

Het project zal best practices en aanbevelingen verzamelen voor beleidsmakers en aanbieders van mobiliteitsdiensten. Met name over hoe samenwerking eruit kan zien en mobiliteitsdiensten aangeboden kunnen worden, op zo'n manier die aantrekkelijk is voor bewoners in stedelijke buitenwijken en die de levensstijl van 15 minuten steden verbetert.

Aanpak

In Utrecht gaat het DREAMS-project experimenteren met het aanbieden van deel-e-bikes en bakfietsen in de buitenwijken en aan nieuwe gebruikersgroepen. Dit via vouchers, kortingen en trainingen. Ook analyseert het project de bijdrage aan de inclusiviteit en toegankelijkheid van het stedelijke mobiliteitssysteem.


Impact voor het onderwijs

Studenten worden betrokken bij het toepassen van interventies in Utrecht en het monitoren van gedrag. Het onderzoek is gebaseerd op een nauwe samenwerking met gemeenten en aanbieders. Het zal inzichten opleveren in manieren om mobiliteitsdiensten in stedelijke buitenwijken aan te bieden zodat die winstgevend is voor aanbieders, aantrekkelijk voor bewoners en bijdraagt aan beleidsdoelstellingen.


Partners

We werken in het Living Lab in Utrecht samen met de Universiteit Twente, de gemeente Utrecht, de deelfietsaanbieder TIER en de fietsersbond

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karla Münzel


           

Images

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings